Vlas: van Origineel naar Transfer

De verwerking van vlas tot een bruikbaar product is een langdurig en moeilijk proces. Om van Vals lint te maken dat kan worden gesponnen moet het gewas een flink aantal bewerkingen ondergaan: plukken, repelen, roten, braken of beuken, zwingelen en hekelen.
 
U ziet hier het gebied waar vlas al eeuwen wordt geteeld.
 
Verder een paar momentopnamen tussen teelt en topstuk:
Onderaan het eindresultaat aan de “Herengracht” Huis van Brienen uit . Het vlas komt nog altijd uit dezelfde akkers rond de Leie uit Vlaanderen en uit Nederland soms. Repromasters Transfers hebben bij originele linnen topstukken altijd van dit materiaal al basis. Er is geen DNA verschil tussen het linnen van 16e eeuwse en latere linnen doeken en de linnen Transfers van Repromasters.  
 
Het beste vlas ter wereld vind je in het gebied tussen het Franse Caen en Amsterdam.
De Vlasbloem. Foto copyright Libeco https://www.libeco.com
 
De Vlasmarkt nagespeeld met gereedschappen, oude ambachten en klederdracht zoals die er vroeger uit heeft gezien in Dreischor, Schouwen-Duiveland, Zeeland, Nederland.

Van vezel tot weefsel:

Het vlas wordt gesponnen in een spinmolen: Het vlaslint word in de spinmachine geleid waar het tussen twee paar cilinders wordt gekneld. De twee onderliggende cilinders draaien aan een hogere snelheid en rekken het lint uit tot een garen van een bepaald gewicht of metrisch nummer.
 
 
De weefgetouwen:
 In sommige gevallen worden doeken genaaid of gezoomd:
In Huis van Brienen Herengracht 284, Amsterdam met 18e eeuwse interieur wand – en plafondschilderingen op vlaslinnen. Dit grachtenpand is eigendom van Vereniging Hendrick de Keyser en behoort tot de top honderd van de belangrijkste interieurs in Nederland.
 
Foto Wikipedia.